top of page

Bokmarans 2 spellistor

För att fira Bokmarans 30-dagarsjubileum började vi fila på varsin spotifyspellista med 30 Bokmaranlåtar. Nu, 5 dagar senare, är vi äntligen klara. Här följer motiveringarna bakom låtvalen. Länkar till spellistorna hittar du i titlarna respektive under varje spellista.

 

En musikalisk gestaltning av resans första 30 dagar. Med 30 låtar söker jag fånga essensen av vad vi varit igenom och gå på djupet med vad det betytt för oss … Mina ledord är: sentimentalt, mjukt, kärleksfullt.

1. Femton minuter från Eslöv - Östen Warnerbring

Känslan av att vara påväg. Mot något fantastiskt. Eslöv? Svårt att inte yla ut denna trängtande melodi över åkrarna norr om Lund.

2. Walking On A Dream - Empire of the Sun

Redan andra dagen kändes det som att vi varit iväg i evigheter. Känslan av att vara inne i projektet som ”bara” existerat i huvudet tidigare var fantastisk!

3. Om ja’va’en slashas/Jag vill leva fri- Kal P. Dal

När vi besegrade Hallandsåsen gick mina tankar självklart till Kal P. Dal som enligt legenden åkt skateboard ned! Kvällsdopp i Rönne Å och tält i Ängelholm - livet som slashas är frihet <3

4. Moon Rocks - Enrico Sanguiliano

Efter inkvartering i halländsk sommaridyll hos Amanda Leo kunde jag inte låta bli att längta efter Malmölivet och då särskilt becksvarta svartklubbar med bröstkorgspenetrerande basgångar!

5. Kostym - Tomas Stenström

Första smaken av äkta trötthet genererade en oförklarlig sentimentalitet riktad mot Philip. Tomas Stenströms ord skär rakt genom mig och en ström och gråtmildhet ilar från hjärtat ut till fingertopparna …

6. Håkan Hellström - Tro och tvivel

Tröttheten fortsatte och vid ankomst i Gbg var jag bortom gränsen för gråttrötthet (har jag uppfunnit det ordet?). När man är helt tom kan göteborgspoesi från Håkan alltid få en på rätt köl igen!

7. Rhythm Is A Dancer - SNAP!

Vilodag I Gbg som spenderades i den nischade secondhandbutiken Tracks Recycle. Därför nyttjar jag tillfället att återvinna en av mina favoritgenrar - Eurodance!

8. Mummelsnusklåten - Philemon Arthur & The Dung

Efter dålig sömn i God behövde vi Siesta. Den togs utanför Bohus fästning och efteråt var vi ytterligt flummiga. Resans dummaste och skrattigaste dag.

9. These Walls Don’t Lie - Promoe

Frusna och ynkliga kom vi fram till dalsländsk gästsfrihet som värmde ända in i själen. Robin, farfar Ragge och familjen Hallsten visade oss att tro räcker långt … Robin arrangerar en löpartävling som är dedikerad till Ragge. På efterfesten spelade givetvis Looptroop Rockers. Vi <3 Ragges Runda.

10. You’ve Got The Love - Florence + The Machine

Dalsland fortsatte bjuda på kärlek och makalös bokförsäljning. Trots smärtor i en fot var det omöjligt att inte njuta. Känslan av att inget spelar roll så länge man får kärlek (och sålda böcker) - den botade min fot!

11. Så länge skutan kan gå - Evert Taube

Tacksamhet. Foten bra. Så glad att kunna springa utan ont. Man ska aldrig ta något för givet … Det är en ynnest att kunna springa!

12. Fleetwood Mac - Go Your Own Way För att undvika E45:an sökte vi nå Karlstad genom grusvägar och småskojar i skogen - utan karta. Lättade fann vi tillslut Tian som utgår från Sveriges bästa motionsspår - Skutberget i Karlstad.

13. Kyoto - Yung Lean

Denna mörka, suggestiva men samtidigt raka, enkla låt hjälpte mig genom helveteskvällen i Munkfors då irrationell ilska och mygg nästan slukade mig.

14. Ack Värmeland du sköna - Monica Zetterlund

Fångar den värmländska stämningen perfekt och i synnerhet den hagforska. Nostalgiska, stolta minnen från en svunnen tid. Höghus mitt ute i djupa skogen. Älskade vackra (och sorgsna) Värmland …

15. Shine on you Crazy diamond - Pink Floyd

I slutet av resans första vildmarksetapp blev vi erbjudna tältplats på familjen Andersson/Larsdotter. Familjens överhuvud var Mitzler - en vis gumma som läst många hyllmetrar, var djupt beundrad av Platon och fascinerad av skogens mystik …

16. Chicken In The Corn - Brushy One String

Efter vildmarken kändes till och med Vansbro väldigt civiliserat - även om vissa inslag av obygd nog ända präglar orten.

17. Float On - Modest Mouse

Efter dagar i det vilda var det oerhört skönt att komma fram till tryggheten där Leksandsläkten tog emot på kungligt manér. Väl framme kände jag mig rätt trött och svag - det var långt kvar. Den modesta musen verkar stukad och svag men tuggar ändå på! Inspirerande ...

18. Love is all - Tallest man on Earth

Philip hade plötsligt ont i knä och tå vilket genererade en kulturpräglad vilodag med byvandring i Leksand. Enligt mig är Leksand främsta kulturexport Kristian Matsson, känd som den längsta mannen på jorden.

19. Take me to Church - Hozier

Efter vi lämnat idylliska Leksand kom vi till Rättvik. Vi klarades nästa helskinnade ur, men strax norr om gränsen till raggarmetropolen körde jag över en tomflaska (Koskenkorva). Fetepunktering, panik och sedan - en räddande ängel från Gnosjö. Man kan bli religiös för mindre.

20. Svantes Lykkelige Dag - Povl Dissing & Benny Andersen

Till en början var dagen hopplös dag. Ont i knät och deppig. Men allt förändrades efter en kopp kaffe serverat av en mystisk kvinna i en lanthandel. Den som söker skall finna …

”Livet er ikke det værste man har og om lidt er kaffen klar” <3

21. Luffarvisan - Allan Edwall

Regnvåta och hungriga satt vi och åt under tak utanför Ica i Delsbo. Insikten om att vi faktiskt var luffare damp ned. Philip och Paradis-Oskar spenderade natten i en busskur ...

22. Öppna landskap - Ulf Lundell

Efter en lång dag bodde på Gästgivargården i Järvsö i det som ägaren påstod var Ulf Lundells stammisrum.

23. Längst fram i taxin - Snook

Som de osäkra unga män vi är ägnades dagen åt att diskutera olika teorier om alfa/beta-beteende. Vad är en äkta alfahane? Ett inlägg i debatten kommer från Snook.

24. Man vänjer sig - Kjell Höglund

Bollstabruk var SJUKT DEPPIGT. Till och med Philip blev modfälld. Ingen fångar hopplösheten bättre än Kjell.

25. The boys are back in town - Thin Lizzy

Anländer till Ö-vik och den stora orienteringssläkten(&/sekten) välkomnar. Skönt att komma till ett känt sammanhang och träffa alla O-ringenfirare!

26. Better of alone - Alice DJ

Försäljningsuccé, kära återseenden och nya bekantskaper inom orienterarsläktet. Orienterare är kända för sin exceptionellt dåliga musiksmak, men just EuroDance är ett guldkorn som de trots allt lyckats picka rätt på. Kontrasten mellan übersocial folkfest och lugnet i skogen gjorde mig kluven ... Längtade jag en smula tillbaka ut i det vilda?

27. Heroes - David Bowie

Succén fortsatte och känslan av att vara två av O-ringens högdjur firades med en sjätte etapp! Våra självförtroenden har sällan mått bättre. Självgodheten kan bara understrykas med hjälp av David Bowie.

28. Where is my mind - Pixies

Efter överdosen av bekräftelse kom en märklig ångest. Vem är jag? Lite visste jag om vad morgondagen skulle bringa för svar i frågan…

29. Bonnavägar - skånsk cover av Country Roads gjord av Michael Bondesson som tyvärr inte finns på Spotify.

Mentalt breakdown, ösregn och åska, helt slut. För att inte bli galen kom ett mantra till mig. Jag repeterade det om och om igen: ”Bonnavägar - ta mig hem - till det stääääälle - dit jag viiiiiiiiill …”

https://www.youtube.com/watch?v=DEqIQP1Qht0

30. Lyckliga gatan - Anna-Lena Löfgren

Vivi och Sigge bjöd in på norrländskt kokkaffe, smörgåsar och historier från ett svunnet Västerbotten. Fick mig att börja nynna på denna vackra dänga som fångar den tragiska i moderniseringen av Sverige.

 

Låtar som ger mig power.

1. Dieselrök - Raubtier

POOOWEEEER!!!

2. Ievan polka - Korpiklaani

Finnarna kan metal.

3. Thunder & lightning - Thin Lizzy

Varje gång det åskar.

4. There's no such thing as aliens - Sparks

Vissa låtar fastnar vare sig du vill eller inte.

5. Backbone - Gojira

Riffet som maler ben till stoft.

6. Vulgaris Magistralis - Heidevolk

När Fred Flinta ställer upp i Idol.

7. For those about to fight for metal - Ensiferum

Finnarna kan metal.

8. Balladen om konsekvenser - Lars Winnerbäck

Enda jag tål med svenska smörsångare.

9. Dry bone valley - Mastodon

Brann Dailors röst kommer till sin rätta. Älskar tempot. Sjukt bra.

10. Thickening - Mastodon

Ljuv melodi till alla er stoners där ute.

11. Creature Lives - Mastodon

Mastodons lite märkligare sida.

12. Missionary man - Ghost

80-talsdänga i tyngre tappning.

13. En mäktig här - Finntroll

Lekfullt och hårt. Finnarna kan metal.

14. Immigrant song - Led Zeppelin

THOOOOOOR!!!

15. Hymn - Raubtier

Sista strofen inspirerar MAXIMALT.

16. Drum solo (les enfants sauvage) - Gojira

Gåshud när Duplantier trampar igång bastrummorna.

17. Beni benimle birak - maNga

Turkarna kan poprock.

18. Still unbroken - Lynyrd Skynyrd

Nomadens ultimata kampsång. Sorry Metallica. Tyvärr Nordman.

19. Bück dich - Rammstein

Rå koncentrerad alfaenergi. Asfett.

20. Tagen av daga - Månegarm

Jäkla riv i den här.

21. Edith Piaf (Said it better than me) - Sparks

Tribut till en av våra största sponsorer. Morsan.

22. Oblivion - Mastodon

Förmodligen den låt jag sjunger mest på utmed vägarna. Älskar omkastningarna. Tre unika röster.

23. Dimmu Borgir - Dimmu Borgir

Norrbaggarna fattar inte metal men det blir rätt sick ändå.

24. What's this - Flyleaf

Inte så mycket för musikaler, men Nightmare Before Christmas har sina stunder.

25. Johnny, I hardly knew ya - Dropkick Murphys

Drums and guns and guns and drums.

26. Inis mona - Eluveite.

Flöjtmetal är mäktig metal.

27. Ramund hin unge - Týr

Får aldrig nog av denna episka folksaga.

28. Ritual - Ghost

Ska se Ghost på Scandinavium i Februari. Längtar.

29. Helvetesfonster - Ghost

Underbar ljudmatta. Tänker på Disney.

30. En hjältes väg - Raubiter

Får väl tala för sig själv.


bottom of page